Grondlegster SoulCollage®:
Seena B. Frost is de grondlegster van SoulCollage®. Zij studeerde theologie aan Yale Divinity School, trouwde, bracht vier kinderen groot en ontving haar Master in psychologie van Santa Clara University. Ze was een gecertificeerd Relatie Therapeut.
Seena volgde speciale trainingen, die haar inspireerden tot het combineren van haar drie passies: spiritualiteit, psychotherapie en creativiteit. Het SoulCollage® proces en het boek zijn ontstaan uit deze waardevolle mix.
Seena is op 13 januari 2016 overleden, ze is 83 jaar geworden.
Seena vertelt:
“SoulCollage® is een systeem voor het creëren van een verzameling kaarten die dient als visueel dagboek, die je door de jaren heen kunt aanvullen. Jouw SoulCollage® kaarten zullen je helpen je innerlijke diversiteit te (h)erkennen en begrijpen. Dit geldt voor zowel de mooie kanten in jezelf of die je leuk vindt evenals de schaduwkanten of die waar je het moeilijker mee hebt. Je reflecteert ook op de externe gidsen en bondgenoten in je leven. Deze kunnen zichtbaar en onzichtbaar, menselijk en archetypisch zijn. Hiervoor maak je kaarten.
Een SoulCollage® verzameling is jouw verhaal. Het is een tastbare manier om jezelf te kennen in je diversiteit en diepte en jezelf te tonen aan anderen. Het tonen van jouw verzameling SoulCollage® kaarten aan anderen is een speciale ervaring.
In gelijkgestemde groepen kun je kaarten delen en hiermee werken op vele bijzondere manieren. Je kunt ze intuïtief raadplegen en de wijsheid in jezelf ontdekken, die je zal verbazen. Naast dit alles is het maken van de kaarten gewoon leuk! Je zult van jouw verzameling kaarten gaan houden. Het is een spiegel van jezelf en je ziel, uitgebeeld in vele kaarten. Ook al bestaat het uit drie of honderd kaarten…”
(Bron: SoulCollage.nl)
Oorsprong Yucel Systeemtherapie:
De basis van de Yucelmethode werd gelegd in het dorpje Tekke in Midden-Turkije. Daar krijgt het jongetje Mehmet een zak met honderden bonen van zijn moeder. Gekleurde bonen. Het zevenjarige jochie weet dan nog niet dat dit geschenk een belangrijke rol in zijn leven zal gaan spelen. En in dat van anderen…
Bonen en de val van een paard
De ontwikkeling van de Yucelmethode is diepgeworteld in de familiegeschiedenis van haar bedenker, Mehmet Yücel. Mehmet groeit op in het dorpje Tekke in Midden-Turkije. Zijn moeder was één jaar oud toen ze haar moeder verloor. De val van een paard werd haar fataal. Mehmets moeder groeide daardoor op bij haar stiefmoeder en halfzussen. Doordat iedereen hard moest werken op het land, was er nauwelijks tijd voor het jonge meisje. Om haar belevenissen en gevoelens toch te kunnen delen, sprak zij tegen planten en bonen. Deze laatste gebruikte ze ook om patronen te leggen en mee te tekenen. Op die manier gaf zij uiting aan haar emoties en zielenroerselen. Later gaf zij de bonen een kleur. Iedere kleur had een eigen betekenis. Zo vonden hoop, verdriet, blijdschap en gemis hun weg in de gekleurde bonen van Mehmets moeder.
Net als de andere kinderen uit het gezin, kreeg Mehmet rond zijn zevende jaar een zak met gekleurde bonen van zijn moeder. Dit inspireerde hem. Niet zozeer de honderden gekleurde bonen in de zak, maar vooral het verhaal erachter. Het verhaal van zijn moeder en hoe zij de bonen gebruikte. Uren luisterde hij naar wat ze vertelde. Samen maakten ze voorstellingen die hem hielpen zijn leven te visualiseren. Zo leerde Mehmet al op jonge leeftijd om via beelden over persoonlijke thema’s te praten.
Opa’s tuinhuis
In de tuin van Mehmets opa stond een huis. Een huis met een grote kamer. Hier kwamen de wijze mannen en vrouwen van het dorp bijeen wanneer zich ergens problemen voordeden. Ziekte, overlijden, financiële nood of problemen rond het werk op het land. Men vroeg zich af wat er nodig was om de problemen op te lossen en wie er hulp nodig had. Na zijn komst naar Nederland, was dit een van de grote verschillen die Mehmet zag. Bij problemen werd niet de familie of het dorp ingeschakeld, maar werd de hulp van professionele hulpverleners ingeroepen. Familiebanden hadden in Nederland een andere functie dan hij gewend was in Tekke. Ook kwam Mehmet in aanraking met de ‘Eigen Kracht’-beweging. Deze inspireerde hem te vertrouwen op de mogelijkheden die mensen zelf hebben om hun problemen op te lossen.
Praten
Een van de andere dingen die Mehmet merkte, was dat de hulpverlening in Nederland vaak een groot beroep deed op de talige vaardigheden van cliënten. Daarnaast is psychische problematiek van nature abstract. Je kunt een probleem niet vastpakken. Deze ervaringen leidden uiteindelijk tot de Yucelmethode. De gekleurde bonen van zijn moeder evolueerden tot blokken die gebruikt worden om opstellingen mee te maken. De kleur, grootte en positie van de blokken spelen een belangrijke rol. Zij helpen om psychische problemen, of abstracte processen, concreet te maken en hun dynamiek, invloed en samenhang beter te begrijpen. Vanuit dit begrip is het vaak makkelijker om oplossingen te bedenken.
(Bron: Bouwen aan herstel – Mehmet Yücel)